Zaskakująco prosta, a smakuje jak z restauracji. Podasz i... zacznie się lawina pytań o przepis

Dodano:
Sałatka z arbuza i sera feta Źródło: Shutterstock / Juefrateam
W wakacje lubię sięgać po tę lekką i sycącą sałatkę z arbuza. Słodycz arbuza świetnie komponuje się ze słonym serem, zapewniając wyjątkowe doznania smakowe.

Sałatka z arbuza i sera feta smakuje fenomenalnie. Podaję ją w miseczkach ze skórki arbuza, co sprawia, że świetnie prezentuje się na stole i nie trzeba zmywać po posiłku.

Jak zrobić sałatkę z arbuza i sera feta?

Sałatka z arbuza i sera feta jest gotowa w 10 minut. Doskonale sprawdza się zarówno jako lekkie, orzeźwiające danie główne, jak i przekąska oraz przystawka. Jeżeli chcesz podać sałatkę w miseczkach ze skórki arbuza, to polecam kupić miniarbuzy (na dwie porcje).

Samo przygotowanie sałatki ogranicza się do przekrojenia małych arbuzów na pół, wydrążenia, pokrojenia miąższu i dodania pokruszonego sera feta (możesz użyć sera feta bez dodatków lub małych kostek np. z suszonymi ziołami). Przygotowując tę sałatkę na specjalne okazje, wydrążam miąższ arbuza za pomocą wykrawacza do arbuza/melona, robiąc małe kulki. Gotową sałatkę skrapiam sokiem z cytryny oraz dekoruję listkami mięty (polecam użyć mięty cytrynowej).

Przepis: Sałatka z arbuza i sera feta

Tak podana sałatka to świetny pomysł na letnią przekąskę.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
347 w każdej porcji

Składniki

  • 2 małe arbuzy (łącznie ok. 3 kg)
  • 200 g sera feta

Dodatkowo:

  • 1 mała cytryna
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówArbuzy umyj, osusz i przekrój na pół. Wydrąż miąższ i pokrój go na małe kawałki, skrop sokiem z połówki cytryny i wymieszaj. Ser feta pokrusz lub pokrój w kostkę. Drugą połówkę cytryny pokrój na mniejsze kawałki – wykorzystasz je do dekoracji sałatki. Listki mięty umyj i osusz.
  2. WykonanieW miseczkach z łupin arbuza umieść pokrojony miąższ. Posyp kawałki arbuza serem feta oraz udekoruj sałatkę listkami mięty i kawałkami cytryny. Wskazówka: smak sałatki możesz podbić, posypując ją np. mieszanką ziół prowansalskich.

Sałatkę z arbuza i sera feta podaję od razu po przygotowaniu.

Inne wersje orzeźwiającej sałatki z arbuza

Arbuz świetnie komponuje się ze smakiem różnych dodatków np.:

  • listków szpinaku baby, młodych listków buraków, rukoli, roszponki, sera gorgonzola i suszonej żurawiny;
  • ugotowanego i obranego bobu, grzanek z pszennej bagietki oraz małych kulek sera mozzarella;
  • listków bazylii, mięty i melisy, sera feta oraz prażonych orzechów włoskich;
  • pokrojonych w kostkę pieczonych buraków, listków szpinaku, sera koziego i prażonych pestek dyni;
  • zielonego ogórka, pomidorków koktajlowych, kukurydzy konserwowej oraz kolorowej papryki;
  • mieszanki sałat, grillowanej lub smażonej piersi z kurczaka, zielonego ogórka, pomidorków koktajlowych, zielonych i czarnych oliwek;
  • sera mozzarella w kulkach, szynki dojrzewającej, prażonych orzeszków pinii, mieszanki sałat i octu balsamicznego;
  • pokrojonego w kostkę selera naciowego, tofu, pestek granatu i prażonych pestek słonecznika;
  • awokado, grillowanego sera halloumi, rukoli, roszponki i sosu z soku z cytryny oraz oliwy z oliwek.

Sałatkę z arbuza możesz również przygotować na słodko, dodając aromatycznego melona, truskawki, maliny, jeżyny, porzeczki, pestki granatu, ciemne i jasne winogrona, a także cytrusy.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...